blogg_4tips_starta_1230x400

Starta företag

4 smarta starta-eget-tips

Skriven av LRF Konsult |

Befinner du dig  i startgroparna för att starta eget företag? Kul! För att lyckas behövs först och främst en stabil grund. Här delar vi med oss av 4 viktiga tips att ha i åtanke innan man sätter igång. 

1. Ta fram en genomtänkt affärsplan

En viktig del i företagandet är att ha koll på sin marknad och lokala förutsättningar. I arbetet med affärsplanen, lägg tid och fokus på att undersöka marknaden för just din produkt eller tjänst. Hitta din unikitet, varför ska kunderna välja dig? Vill du läsa mer om hur du skriver en affärsplan? Ladda ner vår guide: Så skriver du en affärsplan steg-för-steg.

 2. Skaffa ett pålitligt bollplank

Skaffa dig på ett tidigt stadium ett bollplank. Det kan vara en mentor, rådgivare eller annan person du har förtroende för som kan hjälpa dig med konstruktiv återkoppling på idéer och företagets utveckling. Det kan ibland upplevas som ensamt att vara egen företagare och då är det viktigt att ha någon som man känner förtroende för att vända sig till.

Guide: Lilla nyföretagarbibeln  Kom igång med ditt företag – så att du kan göra rätt från början Hämta guide

 3. Välj ekonomisystem efter dina behov

I valet av ekonomisystem, fundera på vad du vill få ut för rapporter och statistik. Vilka är dina målsättningar i affärsplan och budget? Se till att ditt ekonomisystem hjälper dig med uppföljningen. Välj ut ett fåtal, två till tre, nyckeltal som du följer varje månad. Sätt upp mål för dessa, dels på årsbasis men även ett antal delmål under årets gång.

4. Få struktur i administrationen

Hitta en struktur i administrationen, t.ex. avsätt tid varje vecka till bokföring och fakturering. Faktureringen är oerhört viktig att den sker snabbt efter leverans och/eller avslutat uppdrag, annars riskerar ditt företag att snabbt hamna i pengabrist. Undersök nya kunder noggrant, förutom sedvanlig kreditkontroll kan det också vara klokt att delfakturera om det handlar om en större leverans. Känner du att du inte hinner med företagets administration så ta hjälp av en Auktoriserad Redovisningskonsult.

Låt aldrig din bokföring eller fakturering bli eftersatt, det kan kosta företaget betydligt mer i slutändan än att ta hjälp i tid. Vi på LRF Konsult kan hjälpa dig genom alla faser i ditt företagande. Välkommen att ta kontakt!