×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Äktenskapsförord och samboavtal – så skyddar du som företagare dina närmaste

äktenskapsförord och samboavtal så skyddar du dina närmaste

För den som driver företag är det viktigt att ta reda på hur företagandet berör din familj, till exempel om du är sambo eller gifter dig och får barn. Frågor kring gemensamma tillgångar och enskild egendom är något alla bör ha koll på eftersom din familj kan påverkas av ditt företag – och vice versa.

Att ha en tydlig skiljelinje mellan privatlivet och företaget är viktigt – kanske framför allt om du planerar att gifta dig och skaffa barn. Driver du företag tillsammans med någon annan bör du ha ett kompanjonavtal som reglerar vad som sker med företaget om den ena parten skulle gifta sig, skilja sig eller rentav avlida. Är du gift kan förutsättningarna kring företaget även regleras genom att ni tecknar ett äktenskapsförord.

Giftorättsgods och enskild egendom i ett äktenskap

I ett äktenskap delas tillgångarna upp på två olika sätt; så kallat giftorättsgods och enskild egendom.

  • Giftorättsgods är allting du och din make eller maka äger. Era giftorättsgods läggs ihop och delas lika vid en eventuell bodelning. Så länge du är gift ansvarar du för dina egna tillgångar eller skulder, men om du skulle skilja dig eller avlida kommer dina tillgångar (efter avräkning för eventuella skulder) att läggas samman med din make eller makas tillgångar. Därefter fördelas giftorättsgodset lika mellan er.
  • Enskild egendom är privata tillgångar som inte ingår i bodelningen och som förblir dina egna. För dig som driver företag är det klokt att låta bolaget vara enskild egendom för att undvika tvister vid skilsmässa eller problem med eventuella företagskompanjoner.

Guide: Företaget och familjen  - Så säkrar du upp inför framtiden Hämta guide

Två scenarion där äktenskapsförordet har stor betydelse:

  1. Du har byggt upp ditt företag från grunden tillsammans med en kompanjon – ett företag som går bra. Du träffar någon, gifter dig och har ett lyckligt äktenskap och ett framgångsrikt företag under flera år. Men en dag går allting fel och ni bestämmer er för att skiljas. Har ni då inte tecknat ett äktenskapsförord kommer ni inte bara automatiskt att dela på din andel av det ert gemensamma bohag – utan även din del av företaget. För att du själv då ska få behålla företaget behöver du lösa ut din egen andel från din make eller maka, vilket i sin tur kan kräva att du måste belåna företaget för att ha råd. I slutändan får alltså ditt företag indirekt bekosta din skilsmässa – något som dessutom kan äventyra din relation med företagskompanjonen!
  2. Du har byggt upp din enskilda näringsverksamhet och har arbetat ett par år, när du träffar en person som du vill tillbringa resten av livet med. Innan ni gifter er tar du det säkra före det osäkra och skriver ett äktenskapsförord där företaget förblir din egen egendom. Under åren som går visar det sig att din partner hjälper till och blir lika duktig och engagerad som du i företagets framgångar, varpå ni kommer överens om att hon eller han ska bli delägare. Genom att skriva om äktenskapsförordet så att villkoret om enskild egendom tas bort kan du och din partner därmed få lika delar i företaget om något skulle gå snett. 

Skriv äktenskapsförord i god tid!

Även om det kan kännas underligt att planera för att något ska gå på tok är ett äktenskapsförord alltid enklast att skriva innan man gifter sig. Det är oftast bekvämare att tillsammans komma överens om vad som ska vara gemensamma tillgångar och enskild egendom när ingen är tvingad till att fatta beslut.

Att skriva äktenskapsförord under själva äktenskapet kan vara krävande för båda makarna. Exempelvis kan ditt företag ha blivit mycket mer framgångsrikt än väntat – vilket gör att du vill skydda det lite extra. Ett annat scenario kan vara att ditt förhållande är på väg utför. I båda fallen är det av största vikt att båda parter har koll på vad äktenskapsförordet innebär, och vad det kan resultera i vid skilsmässa. Ofta kan det kännas svårt att objektivt fatta sakliga beslut när det är många känslor inblandade. Det bästa är då att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa till med att reda ut bodelningen och kapitaltillgångar i företaget. Undvik genvägar då det kan bli kostsammare än du tror om du inte vet hur allting funkar.

Sambor har andra förutsättningar – samboavtalet hjälper till!

I ett samboskap förekommer varken giftorättsgods eller enskild egendom. De enda tillgångar som delas i bodelning enligt sambolagen är den bostad med tillhörande bohag som ni köper tillsammans. Har du däremot ett företag, eller aktier i ett, kommer detta aldrig att bli föremål för diskussion vid en eventuell separation. Sambor ärver heller inte varandra vid eventuellt dödsfall, vilket innebär att du måste reglera detta i ett testamente om du vill ändra arvsordningen.

Lästips: Företagare? Därför är det viktigt att skriva ett testamente nu 

Med hjälp av ett samboavtal kan man avtala bort sambolagen i sin helhet, vilket innebär att det inte finns någon egendom att dela överhuvudtaget – och var och en behåller sitt vid separation. Ett samboavtal kan vara motiverat om ena sambon står för en stor egen kapitalinsats vid köp av en gemensam bostad. 

Exempelvis kanske du som företagare väljer att ut pengar ur firman för att bekosta större delar av kontantinsatsen. Om ni vill att båda två ska vara delaktiga i inköpet av bostaden med lika del – men skydda dig som står för själva kontantinsatsen – kan du låna ut halva kontantinsatsen till din sambo och reglera skuldförhållandet i ett skuldebrev. Genom att här även avtala bort sambolagen kommer skulden för er gemensamma bostad inte att ingå i en framtida bodelning.