×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

5 vanliga misstag när du driver företag ihop med en vän

misstag-nar-du-driver-foretag-med-en-van

Att driva företag ihop med en vän har många fördelar. Ni har ofta gemensamma intressen, tänker likadant och dessutom har ni väldigt roligt tillsammans. Men ibland kan det finnas saker som sätter käppar i hjulet för framgången. Här är fem saker du ofta missar när du driver företag med en vän!

1. Ni har olika ambitionsnivåer

En förutsättning för att driva företag ihop är att man vill samma saker. Att starta bolag tillsammans med en vän är positivt eftersom ni ofta har samma intressen och tänker ungefär likadant. Men något som kan skilja även de bästa vänner åt är underliggande mål och drivkrafter. När man har väldigt olika ambitionsnivå och i grund och botten vill olika saker med företaget kan det påverka utvecklingen – och er relation.

Om drivkrafterna mellan er skiljer sig mycket åt är det viktigt att så snabbt som möjligt försöka komma överens om en gemensam utgångspunkt – det är avgörande för att lyckas!

2. Ni har olika syn på hur mycket ni ska jobba

En av de kanske vanligaste orsakerna till missämja i ett gemensamt företag kan vara att ni har olika syn på hur mycket man faktiskt ska jobba. Du kanske är van vid att vara anställd och gå hem vid 17 varje dag, medan din kompanjon varit entreprenör förut och inte har några problem med att arbeta dygnet runt om så krävs. Om någon alltid arbetar mer än den andra kan det lätt kännas orättvist. 

Det går att reglera arbetstid och ansvarsfördelning i avtal – men det kan vara svårt att specificera exakt eftersom det i första hand är en kulturfråga. Vilken syn har man på arbete? Hur tillgängliga ska vi vara – gentemot varandra, kunder och leverantörer? Diskutera frågorna tidigt – så kan ni hitta en överenskommelse även här.

Guide: Att driva företag tillsammans – så lyckas ni  Så kommer ni överens och löser utmaningar redan från början Hämta Guide

3. Ni glömmer bort att teckna viktiga avtal – eller missar delar i dem

Ett kompanjonsavtal eller aktieägaravtal är det kanske viktigaste dokument ni behöver i ett gemensamt företag. Saknar ni nödvändiga dokument av det här slaget finns risken att ert företag tar en helt annan riktning om det skulle hända någonting. I ett kompanjonsavtal kan du reglera precis vad som ska gälla i olika situationer, och därmed upphäva gällande lagstiftning. 

Även om det kan kännas konstigt att skriva ett officiellt kontrakt med en vän kan avsaknaden av det resultera i oenigheter i ert gemensamma företag. Så se till att du har ett kompanjonsavtal på plats – det kommer kunna rädda många situationer du inte är förberedd på.

Kom ihåg! Använd er inte av en mall som finns på nätet. För att ett kompanjonavtal ska kunna hålla i en rättslig prövning är det viktigt att upprätta det tillsammans med en expert, till exempel en affärsjurist.

4. Ni har inte skrivit ner er affärsplan

Många som startar och driver enskilda näringsverksamheter är vana vid att ha det mesta i huvudet, eftersom man bara behöver ta hänsyn till sig själv. För dig som driver bolag med en vän kan det däremot vara farligt att göra på det här sättet – eftersom ni aldrig kan luta er mot muntliga överenskommelser i längden. 

Att driva ett företag utan en nedskriven affärsplan gör att du aldrig kan gå tillbaka och dubbelkolla vad ni egentligen har bestämt – vilket kan sluta med att ni har två motsägande tolkningar av ett gemensamt beslut. 

Har ni ingen affärsplan ännu? Här kan du enkelt ladda ner en mall för affärsplan!

5. Ni har orealistiska kalkyler

I början av ert företagande lägger ni sannolikt väldigt mycket tid, pengar och energi på att jobba upp en bra kundbas, marknadsföra er och att ta plats på marknaden. Men se upp! Är du inte försiktig och gör ordentliga beräkningar innan så kan det resultera i att du lägger alldeles för mycket resurser på företaget – och glömmer bort dig själv. Att ha en orealistisk kalkyl kan medföra att du inte har pengar kvar för att kunna betala skatt och sociala avgifter. 

Flera av de misstag som kan uppstå när man driver företag med en vän har sin grund i att många alldeles för snabbt kastar sig in i en spännande ny verksamhet. Det är fantastiskt att driva företag tillsammans – men lika viktigt att tänka efter före! Genom att ha en affärsplan, ett tryggt kompanjonsavtal och en gemensam målinriktning täcker du in både de juridiska och affärsmässiga aspekterna som krävs för att ni ska kunna bli framgångsrika.

Lästips! Så undviker du trubbel med din företagskompanjon