×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Nyföretagare? Så här vet du hur mycket du kan ta ut i lön!

kalkylator_1200x630

När du är företagare är det resultatet som avgör om du kan ta ut lön – eller eget uttag, som det kallas om du driver enskild firma. I det här blogginlägget reder vi ut vilka huvudsakliga faktorer som avgör när du kan betala ut lön till dig själv!

“Lön” för olika företagsformer

Aktiebolag

Även om du driver verksamhet i ett aktiebolag som du är delägare i räknas du som anställd och kan därmed ta ut lön till dig själv. Bolaget gör avdrag för preliminärskatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till Skatteverket. Idag kan du starta aktiebolag med 50 000 kronor i kapital. Om aktiebolaget går med förlust och det sammanlagda kapitalet understiger 25 000 kronor, blir du själv tvungen att fylla på med egna pengar för att väga upp. Bolagets eget kapital får nämligen inte understiga hälften av det registrerade aktiekapitalet. Går aktiebolaget med förlust, kan du ju heller inte betala ut en lön till dig själv. Men det är också något de flesta egenföretagare är medvetna om – och behöver vara beredda på.

Det är vanligt att nyblivna företagare undviker att ta ut en ordentlig lön i uppstartsfasen och istället fokuserar på att bygga upp företagets egna kapital. Men något som många inte är medvetna om, är att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) bestäms utifrån lönen. Det är din SGI som ligger till grund för hur mycket sjukpenning och föräldrapenning du har rätt till. Utöver detta är det även din lön som avgör storleken på din allmänna pension. Så innan du bestämmer hur mycket lön du ska ta ut (eller inte ta ut) från ditt aktiebolag, kan det vara en bra idé att tänka till ordentligt!

Guide: Lilla nyföretagarbibeln  Kom igång med ditt företag – så att du kan göra rätt från början Hämta guide

Enskild firma

För dig som har en enskild firma ser det lite annorlunda ut, eftersom du är företaget. Det innebär att du som person inte skiljs åt rent juridiskt från ditt företag. Därför räknas du inte heller som anställd. När du tar ut pengar för privat bruk kallas det istället eget uttag och inte för lön. Det egna uttaget är en summa som du tar ut ur företaget när du själv önskar – och den får inte vara större än att du samtidigt har pengar kvar till skatt och egenavgifter i slutet av året.

Egenavgifterna betalas istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag. Du behöver inte betala skatt för de egna uttagen – istället är det resultaten i din enskilda näringsverksamhet som beskattas. Med andra ord betalar du skatt för dina resultat, utan att göra avdrag för din egen “lön”. Din SGI kan antingen beräknas baserat på den förväntade inkomsten av ditt företag eller utifrån din deklaration.

Som egenföretagare kan du styra uttaget själv – men självklart behöver du ta hänsyn till hur verksamheten går. Om du är i uppstartsfasen kanske du inte kan räkna med att ta ut en större summa varje månad. Gör förslagsvis en beräkning via en lönekalkylator för att räkna ut hur mycket just du kan ta ut ifrån din verksamhet.

Framförhållning är A och O

Innan du kan börja göra regelbundna uttag från din enskilda firma eller löneuttag från ditt bolag, behöver du i regel arbeta upp en kundstock och hitta balans i företaget. Om du inte redan har en välmående verksamhet – eller trogna kunder, som du kanske fått med dig från tidigare jobb eller hittat genom nätverk – kan det ta ett tag att komma på fötter. En stark rekommendation är därför att ha en ordentlig buffert att falla tillbaka på, i alla fall under de första månaderna som nybliven företagare.

Även om din verksamhet tar fart snabbt, kan det vara bra att ha lite extra kapital vid semestertider, helger eller eventuella sjukdomar. Man kan ju aldrig veta vad som väntar – som företagare gäller det att ha extra bra framförhållning, för i slutändan har du bara dig själv (och potentiella företagspartners) att räkna med. Att driva eget företag är fantastiskt och befriande på många sätt. Men planering är A och O för framgång!

Lästips: Kris eller lågkonjunktur? Så förbereder du företaget redan nu!