×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Så formulerar du ett anställningsavtal

så formulerar du ett anställningsavtal

Ett anställningsavtal är ett avtal som du som arbetsgivare ingår med var och en av dina anställda. Det är en bra grund för att undvika eventuella framtida tvister eller osämja med dina medarbetare där det blir tydligt för båda parter vad som gäller. Men hur kommer man igång och vad måste ett anställningsavtal innehålla? 

Avtalet kan vara såväl muntligt som skriftligt

Det finns ingen lag som säger att ett anställningsavtal måste vara skriftligt, utan det går fint att diskutera sig fram till ett muntligt avtal. Men bara om anställningsperioden är kortare än tre veckor! Om anställningen däremot sträcker sig under en längre tid kommer du inte ifrån att skriva ett anställningsavtal. I LAS (Lagen om anställningsskydd) står det nämligen att arbetsgivaren måste meddela den nyanställda i skriftlig form om vilka villkor som gäller – senast en månad efter påbörjad anställning. Det är därför lika bra att tillgodose lagkravet direkt genom att skriva ett anställningsavtal – så att det direkt blir tydligt vad som gäller!

Tips: Gör medarbetare till delägare för att attrahera och behålla dem

Guide: Anställa eller jobba själv?  Allt du behöver veta om att ha personal! Hämta guide

10 punkter som bör finnas med i ett anställningsavtal

Ett anställningsavtal kan vara utformat och strukturerat på olika sätt, men det bör åtminstone innehålla de här uppgifterna:

  1. Arbetsgivarens och den anställdes namn och adress samt arbetsplats.
  2. Tillträdesdag och eventuell slutdag om det är en tidsbegränsad tjänst, inklusive förutsättningar för uppsägning.
  3. Yrkesbenämning/titel och en kort beskrivning av arbetsuppgifterna.
  4. Anställningsform – är det en provanställning, tillsvidareanställning eller visstidsanställning (om visstidsanställning, vilken typ av visstidsanställning)? 
    Tips: Läs mer om vilken anställningsform du ska välja i företaget!
  5. Lön och andra förmåner, såsom friskvårdsbidrag, bil eller bostad, samt förutsättningar för utbetalning av lön. Ange lönen som månadslön eller timlön. 
  6. Löneperioder och hur ofta lönen ska betalas ut.
  7. Normal arbetstid, vilket anges antingen per dag eller per vecka.
  8. Semester och eventuell förskottssemester. Det bör också nämnas efter hur lång tids anställning som den anställde slipper betala tillbaka semesterlön som betalats ut i förskott. 
  9. Tillämpat kollektivavtal – om något sådant finns. 
  10. Eventuella villkor för jobb i utlandet.

Få hjälp att skriva ett anställningsavtal

Är det första gången du ska anställa eller formulera ett anställningsavtal är det inte så konstigt om det känns överväldigande – och självklart vill du vara säker på att du gör rätt från början. Det finns många sajter som erbjuder gratis mallar för anställningsavtal. Väljer du att använda ett sådant avtal får du inte glömma bort att vara källkritisk! Det finns flertalet avtalsmallar som inte uppfyller alla formella krav. 

Vi finns alltid tillgängliga för dig om du har frågor som exempelvis rör anställningar och vi kan hjälpa dig att sätta ihop ett anställningsavtal. Hör av dig till oss!