×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Står ni inför ett generationsskifte?

Lantbruksbarometern-2019_1920x1080_3

Det är mycket att tänka på inför ett generationsskifte och även om varje enskilt fall är unikt så finns det några generella råd man kan ge. Läs mer om dem här.

Ett generationsskifte måste få ta tid!

Det är många komplexa och svåra frågor som skall diskuteras och lösas i samband med ett generationsskifte. Det är även en hel del kalkyler och dylikt som ska hinnas med. Ett lyckat generationsskifte planeras därför ofta flera år i förväg så att alla praktiska frågor, som till exempel boende och eventuella utbildningar, hinner lösas.

Låt alla vara med

Det är många personer som berörs av ett generationsskifte. I första hand överlåtaren och övertagaren, men även eventuella syskon till övertagaren och parternas familjer. Vem ska ta över och till vilket pris? Även om besluten i slutändan är överlåtarens så vinner man på att låta alla vara med och säga sitt på ett tidigt stadium. Många framtida konflikter undviks genom en öppen process där alla får samma information samtidigt. Läs mer om hur du skapar ett generationsskifte utan konflikter.

Guide  Guide: Generationsskifte – steg för steg  Här är alla delarna du behöver ha koll på. Hämta guide

Ta hjälp utifrån

Oftast behöver man hjälp av någon utomstående. Det kan till exempel handla om värderingar eller ekonomiska kalkyler. Någon som ser allt med andra ögon och inte har några förutfattade meningar kan också komma med nya och oväntade lösningar i fastlåsta situationer. Att få redogöra för sina tankar och önskemål för någon utomstående kan också göra att parterna själva kommer fram till hur de vill att generationsskiftet ska genomföras.

Läs mer: Smidigare generationsskifte med professionell hjälp

Undvik samägande av fastigheten

Det har varit en vanlig lösning att i ”ett första steg” överlåta fastigheten till alla barn gemensamt. Det har gått snabbt och smärtfritt och är garanterat rättvist. Men samägande har en tendens att permanentas och leder ofta till konflikter längre fram. De olika barnen har kanske olika intresse, olika behov av pengar och olika möjligheter till arbete på fastigheten. Så även om det på kort sikt tar kraft och kostar pengar (syskonkompensation) så är det i de flesta fall bättre att fatta beslutet vem som ska ta över fastigheten och att låta honom eller henne göra det ensam.

Ställ inte för många villkor

Om man överlåter sin fastighet som gåva finns det möjlighet att ställa villkor. Det kan vara att fastigheten ska vara övertagarens enskilda egendom eller att föräldrarna ska bo kvar i huset. Det finns en mängd olika villkor men grundregeln är att undvika dem så mycket som möjligt eller i alla fall att tidsbegränsa dem. Lite tillspetsat kan man säga att om man vill fortsätta styra över fastigheten ska man behålla den, har man beslutat sig för att överlåta måste man acceptera att det är övertagaren som bestämmer. Läs mer om du ska överlåta fastigheten som gåva eller köp.

Spara skattefrågorna till sist

Det är vanligt att man börjar med funderingar på skattefrågor och överlåtelseformer men det kan man lugnt vänta med. Har man bara sin målbild klar så kan skattefrågorna alltid lösas.

Läs mer: Ägarskifte i aktiebolag