×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Swish-betalningar — hur ska det bokföras?

Dator_Swishlogo_1120x280

Tar du emot Swish-betalningar i ditt företag? Visst är det smidigt, men hur och när ska det egentligen bokföras?

Användandet av Swish ökar hos både privatpersoner, företag och föreningar. Det är en smidig betalningsform som kan användas både vid försäljning av varor och tjänster. Men frågan är hur och när det ska bokföras?

Swish-betalningar anses inte vara kontanta transaktioner enligt Bokföringslagen, därför kan du vänta med Swish tills du bokför andra verifikationerna i samband med momsredovisningen. Vid en Swish-betalning förs pengarna över direkt från betalarens bankkonto till mottagarens konto. Eftersom det är en överföring av pengar mellan två konton är det alltså inte fråga om en kontant betalning. 

 

Hur ska Swishbetalningar bokföras?

Ja, svaret beror på om ditt företag är tvungen att ha ett kassaregister eller inte.
  • Har du ett kassaregister är det viktigt att Swish-betalningar registreras på egen knapp eller via en egen rad. På så sätt kan du få med hela försäljningssumman för varje dag oavsett om du har fått betalt kontant eller via Swish. Kom bara ihåg att kontanta transaktioner ska bokföras senast nästa arbetsdag.
  • Är din omsättning inte så stor att du behöver ett kassaregister ska du bokföra Swish-betalningar senast i samband med momsredovisningen. Eftersom Swish-betalningen registreras omedelbart på respektive bankkonto syns betalningen på kontoutdraget. Här ska du tänka på att det behöver finnas ett underlag till vad betalningen avser. Det bästa är om du har gjort en kontantfaktura där det framgår vad det är du har sålt, priset och hur mycket momsen är. 
Du kan alltså vänta med att bokföra Swish-betalningar om du inte har ett kassaregister och du bokför försäljningen på ett intäktskonto.
 

Förenkla med en gemensam verifikation

Har du fått många Swish-betalningar på samma dag kan du göra en gemensam verifikation för alla och istället bokföra den tillsammans på en verifikation. Om du har kassaregister så gör du redan detta genom ditt dagsavslut som sedan bokförs dag för dag i ditt bokföringsprogram.

Vad gäller för ditt företag?

Hur länge du får vänta med att bokföra en Swish-betalning beror alltså på storleken på ditt företag och på om du är skyldig att ha ett kassaregister eller inte. Din omsättning och hur ofta du redovisar moms påverkar också det hela. De ska också bokföras på speciella konton i kredit beroende på momssats och inbetalning i debit. Är du osäker på vad som gäller för dig är du välkommen att kontakta LRF Konsult.