×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Viktigt med kompanjonavtal - separation kan bli kostsam

relationsavtal_1200x600

Som småföretagare suddas gränsen mellan det privata och professionella ut. Därför är det viktigt att ha koll på hur man påverkas ekonomiskt när förutsättningarna förändras. Som exempel kan en skilsmässa medföra stora ekonomiska konsekvenser.

Stora ekonomiska konsekvenser

Skilsmässor innebär ofta stora ekonomiska konsekvenser såväl för den enskilda företagaren som för hans eller hennes partner. Om en av parterna dessutom äger ett bolag kan konsekvenserna bli ännu större. Ett vanligt exempel är när mannen eller frun har startat och drivit ett företag under större delen av sin vakna tid. Samtidigt har den andra både skött ett annat yrke samt dragit största lasset i hemmet. Vid bodelning efter en skilsmässa ger juridiken i det här fallet båda parter rätt till halva bolaget var. Om makarna däremot har upprättat ett äktenskapsförord, vilket ofta är ett krav från bankens sida, som säger att företaget är den enas enskilda egendom får den andra inte ut ett enda öre. Och detta trots att arbetet i hemmet har varit en förutsättning för företagets framgång. 

Guide: Så säkrar du företagets framtid från eventuella risker  - Få koll på hur interna och externa faktorer kan påverka dig Hämta guide

Sambor ärver inte varandra

Att vara sambo med en företagare kan även det ha sina ekonomiska risker om förhållandet upphör. Sambolagen säger att ett företag oftast inte ingår i bodelningen vid separation eller dödsfall. Sambor ärver inte heller varandra. Ett exempel som uppmärksammats mycket i pressen är fallet med Eva Gabrielsson, sambo med den avlidne författaren Stieg Larsson, som inte hade laglig rätt till arv efter sin sambos död.

Som sambo är det extra viktigt att tänka steget före eftersom det råder helt andra regler jämfört med äktenskap. För att skydda den efterlevande sambon krävs att ett inbördes testamente upprättas.

Handlingsförlamade bolag

När en av två personer som driver företaget tillsammans plötsligt avlider kan mycket ställas på ända. Ofta är det makan eller maken till den avlidne som ärver. Om dödsboet efter den avlidne inte kommer överens med den andra kompanjonen kan det leda till att bolaget blir handlingsförlamat under en tid. I vissa fall kan det till och med innebära början till slutet för ett företag.

Prata med en av våra jurister redan idag!

Vi ser många företagare som inte tar sig tiden att reglera sina mellanhavanden i ett kompanjonavtal. Vill man ha en trygghet och garanti för sig själv, sin familj och för bolaget bör man reglera detta. Kontakta oss så hjälper vi dig!